Slechts 19% van de gedolven Bitcoin wordt verhandeld, rapporteer claims.

Nieuw onderzoek van Chainalysis suggereert dat het grootste deel van het circulerende aanbod van Bitcoin op lange termijn in handen is van investeerders.

In het kort

  • Uit de gegevens van de kettinganalyse blijkt dat slechts 19% van het circulerende aanbod van Bitcoin op een bepaald moment wordt verhandeld.
  • Nog eens 60% wordt jarenlang onaangeroerd gelaten, waaruit blijkt dat het geloof in Bitcoin als een langetermijninvestering groeit.
  • Van deze 60% denkt Chainalysis dat deze lange termijn houders nooit meer dan 25% van hun stapel hebben verkocht.

Een vijfde van het Bitcoin-aanbod wordt actief verhandeld, terwijl de rest van het circulerende aanbod op lange termijn in handen is van beleggers, volgens het laatste rapport van blockchain-analyticabedrijf Chainalysis.

De gegevens van het bedrijf stellen dat slechts 19% van alle Bitcoin die tot nu toe gedolven is, door handelaren wordt verplaatst. Zo’n 20% meer, zei het bedrijf, is verloren gegaan aan doodlopende adressen en vergeten portemonnees (om nog maar te zwijgen van de zes- of zevencijferige BTC-voorraad die behoort tot Bitcoin’s pseudonieme schepper Satoshi Nakamoto).

Maar wat de rest van het circulerende aanbod betreft, is zo’n 60% op lange termijn in handen van de verschillende marktpartijen van Bitcoin.

Bovendien hebben deze „entiteiten – mensen of bedrijven – nooit meer dan 25% van [de] Bitcoin die ze ooit hebben ontvangen, verkocht en hebben ze die Bitcoin vaak jarenlang vastgehouden“, aldus het rapport.

Voor de 3,5 miljoen Bitcoin die actief wordt verhandeld, is 96% van dit volume afkomstig van zogenaamde detailhandelaren. (Normaal gesproken verwijst een „retail“-handelaar naar elke marktdeelnemer die niet gebonden is aan een financiële instelling, maar in het rapport van Chainalysis wordt dit gedefinieerd als elke entiteit die $10.000 of minder per keer verplaatst). Als gevolg hiervan komt het grootste deel van de instroom (meer dan 625k) naar de Bitcoin beurzen elke week sinds 2018 in stappen van $10-1.000, terwijl nog eens 125k overboekingen in $1.000-$10.000 klontjes komen.

Chainalysis vergeleek deze demografie met professionele handelaren, een onderscheid dat institutionele spelers zou omvatten, maar dat niet noodzakelijkerwijs de kleinschalige walvissen die onafhankelijk van een instelling handelen zou uitsluiten.

Van de 340.000 wekelijkse actieve Bitcoin-handelaren die werden geïdentificeerd, zijn de 4% van de professionele handelaren/entiteiten in deze groep (ongeveer 14.200) verantwoordelijk voor 85% „van alle USD-waarde van de Bitcoin-waarde die naar de beurzen wordt gestuurd“.

Hierdoor zijn professionele handelaren de belangrijkste bijdragers aan grote marktbewegingen, zoals die tijdens de dramatische prijsdaling van Bitcoin in maart, toen de Covid-19-crisis zich in Noord-Amerika verscherpte„, aldus het analytische bedrijf. „Professionele handelaren zijn echter weinig in aantal, en verplaatsen al die waarde in slechts 39.000 overschrijvingen per week gemiddeld in 2020„.